BAHAN
400 gram @ sepeket daging/ayam kisar
2 labu bawang besar } dadu
6 ulas bawang putih }
1 peket rempah kari ayam (saya guna Adabi)
sedikit garam
sedikit minyak
1 labu bawang besar di dadu
4 biji telur
sedikit minyak
Kulit popia
CARANYA
1. Panaskan sedikit minyak utk menumis bahan2 yg telah didadu.
2. Biar wangi dan garing.
3. Masukkan daging/ayam kisar dan rempah kari, sedikit garam.
4. Biar kering air daging dan alihkan dari api.
5. Di dalam mangkuk lain, pukul telur bersama2 sebiji bawang yg di dadu.
6. Curahkan daging/ayam yg telah dimasak tadi ke dalam mangkuk telur. Gaul sebati.
7. Sediakan kulit popia. Letakkan inti dan lipat sebaik mungkin. Saya gamkan dengan sedikit minyak di tepi lipatannya.
8. Sedia utk digoreng.
KUAH BAWANG MERAH
1 biji bawang besar
1 sudu besar cuka
1 sudu besar sos cili
beberapa titik pewarna merah
garam dan gula
CARANYA
Hiris bawang besar. Satukan bahan2 lain ke dlm mankuk. Gaul rata dan sejukkan selama beberapa jam di dalam peti sejuk.
Resepi ini boleh dapat 12 keping murtabak
No comments:
Post a Comment