Tuesday, 14 May 2013

Cupcakes Pisang Berangan...

BAHAN
5 biji pisang-sy guna pisang berangan
1/4 cawan susu
3 biji telur
1/2 cawan gula pasir- kisar halus
1/2 sudu teh esen pisang
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
(ayak ketiga2 bahan ni)
1/2 cawan minyak
1 biji pisang- hiris nipis utk hiasan
beberapa cup kertas- susun dlm muffin pan


CARANYA

 kisar pisang + susu cair campai halus- ketepikan
(kalo x nak kisar, just lenyekkan sampai hancur pastu campur susu)
- pukul telur, gula dan esen pisang sampai kembang. - boleh guna mixer
masukkan minyak dan pisang yg dikisar td-
- masukkan tepung yg telah diayak skit2 sampai abis- mixer masih on- low speed
- dah sebati, sudukan ke dalam paper cup- 3/4 cup
- letak hirisan pisang atasnya
- bakar selama 15-20 minit- suhu 180 darjah celcius- api atas dan bawah
(sampai permukaannya nampak garing keemasan)



Photo: 5 biji pisang-sy guna pisang berangan
1/4 cawan susu

3 biji telur
1/2 cawan gula pasir- kisar halus
1/2 sudu teh esen pisang

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
(ayak ketiga2 bahan ni) 
1/2 cawan minyak

1 biji pisang- hiris nipis utk hiasan
beberapa cup kertas- susun dlm muffin pan

- kisar pisang + susu cair campai halus- ketepikan
(kalo x nak kisar, just lenyekkan sampai hancur pastu campur susu)
- pukul telur, gula dan esen pisang sampai kembang. - boleh guna mixer
masukkan minyak dan pisang yg dikisar td-
- masukkan tepung yg telah diayak skit2 sampai abis- mixer masih on- low speed
- dah sebati, sudukan ke dalam paper cup- 3/4 cup
- letak hirisan pisang atasnya
- bakar selama 15-20 minit- suhu 180 darjah celcius- api atas dan bawah 
(sampai permukaannya nampak garing keemasan)

http://denuanza.blogspot.com/2011/04/pisang-emas-dibawa-belayar-pisang.html



 










No comments:

Post a Comment