Biscut tawar 150 gm diblender kering hingga hancur
Butter cair 100 g
Gula icing 1sudu makan
Semua bahan digaul rata ,
Loyang yg sapu minyak sedikit
Lalu tuang biscut tekan2 kan sekeliling dan tepi loyang, tutup plastik simpan dlm fridge.
Butter cair 100 g
Gula icing 1sudu makan
Semua bahan digaul rata ,
Loyang yg sapu minyak sedikit
Lalu tuang biscut tekan2 kan sekeliling dan tepi loyang, tutup plastik simpan dlm fridge.
BAHAN FILLING
500 g cream cheese
3 biji telur
1sudu makan tepung jagung
1 sudu teh vanila
80 g yogurt
Sedikit garam
100 g sudu makan gula icing
1sudu teh parutan lemon jika suka.
CARANYA:
Pukul cheese hingga rata, lalu taruh gula, kacau lagi,setelah itu, taruh telur satu persatu, pukul agak laju sedikit hingga telur sebati, lalu tuang yogurt,parutan lemon,vanila, tepung jagung,pukul lagi hingga adunan rata dan lembut,
Setelah itu tuang kedalam biscut bakar suhu panas 180'C
Api atas bawah ,bakar 40 minit
Jika nampak kekuningan sedikit dah blh tutup api, dan sejukkan dlm fridge.
BAHAGIAN TOPING
200 ml whipping cream
1sudu teh vanila
20 gula icing
Pukul semua hingga gebu,
Cake sudah sejuk blh lah disapu topingnya lalu dibakar semula hingga kekuningan dan
Keluarkan.hias apa2 kesukaan
Dan sejukkan satu mlm,blh dipotong.
JIKA TAK MAHU DIBAKAR TOPING,BLH JUGA TOPING DISAPU SAJA DAN HIAS BUAH2HAN DAN SEJUKKAN DLM FREEZER
Resepi: Mariyam Yam
No comments:
Post a Comment