BAHAN
400 gm strawberi
400 gm strawberi
BAHAN PASTRI :
155 gm (1¼ cawan) tepung gandum
50 gm (1/2 cawan) kelapa kering
125 gm (1/2 cawan) mentega
30 gm (2 ½ sudu besar) gula kastor
1 biji kuning telur
BAHAN CUSTRAD:
80 gm (1/3 cawan) mentega
110 gm (1/2 cawan) gula kaster
1 sudu besar tepung jagung
4 biji kuning telur
1 biji oren (ambil 1 sudu teh parutan, 2 sudu besar jus)
310 ml (1¼ cawan) krim putar bukan tenusu (non-dairy)
CARANYA
1. Untuk pastri: Adun semua bahan menjadi doh. Alas tin tat 25 cm dan cucuk permukaannya.
2. Bakar pada 180 C selama 10 minit, cucuk atasnya sekali lagi. Bakar lagi selama 10 -15 min atau hingga keperangan. Biar sejuk.
3. Untuk kastard: Jerang mentega, gula dan tepung jagung hingga mendidih kemudian angkat.
4. Pukul kuning telur, masukkan sedikit campuran mentega. Tuangkan semula ke dalam periuk, kacau sebati. Bila pekat, bolehlah diangkat.
5. Bubuh parutan dan jus oren, kacau dan biar sejuk.
6. Putar krim hingga kental. Kaupbalikkan dengan kastard oren.
7. Ratakan ke dalam kulit tat. Susun hirisan strawberi. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.
2. Bakar pada 180 C selama 10 minit, cucuk atasnya sekali lagi. Bakar lagi selama 10 -15 min atau hingga keperangan. Biar sejuk.
3. Untuk kastard: Jerang mentega, gula dan tepung jagung hingga mendidih kemudian angkat.
4. Pukul kuning telur, masukkan sedikit campuran mentega. Tuangkan semula ke dalam periuk, kacau sebati. Bila pekat, bolehlah diangkat.
5. Bubuh parutan dan jus oren, kacau dan biar sejuk.
6. Putar krim hingga kental. Kaupbalikkan dengan kastard oren.
7. Ratakan ke dalam kulit tat. Susun hirisan strawberi. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment