Tuesday, 14 May 2013

Kek Kukus Pelangi Montel..

BAHAN
5 biji telur A (dari peti ais)
250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
150 ml susu cair
180g gula halus
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar ovalette
1/4 sudu kecil garam
125 ml minyak jagung

perisa dan pewarna :
oren sunquick/ pes oren + pewarna oren
pes pandan / pandan emulco
pes stoberi/perwarna merah/pink
perisa esen vanilla


CARANYA:
Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
Kemudian bahagikan adunan kepada 3 atau lbihwarna ikut suker -(disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 3 cawan diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, dan oren
Kukus lapisan pertama terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan kedua,.. dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan ketiga. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
Bila sudah masak, sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong
hias laa ikut sesukernye..
Resepi:   Linn Malek
cc : www.facebook.com/bukuresepi



Photo: Kek Kukus Pelangi montel
Oleh:Linn Malek
cc : www.facebook.com/bukuresepi

5 biji telur A (dari peti ais)
250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
150 ml susu cair
180g gula halus
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar ovalette
1/4 sudu kecil garam
125 ml minyak jagung

perisa dan pewarna :

oren sunquick/ pes oren + pewarna oren
pes pandan / pandan emulco
pes stoberi/perwarna merah/pink

perisa esen vanilla

Cara-cara :

Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
Kemudian bahagikan adunan kepada 3 atau lbihwarna ikut suker -(disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 3 cawan diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, dan oren
Kukus lapisan pertama terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan kedua,.. dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan ketiga. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
Bila sudah masak, sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong
hias laa ikut sesukernye..
sumber-dayangku jack

No comments:

Post a Comment