Thursday, 9 May 2013

Seri Muka Durian..


BAHAN A:300 gm beras pulut (rendam selama 10-20 minit)
Sebiji kelapa (ambil santannya)
Sedikit garam
 

BAHAN B:300 gm gula pasir
2 biji telur
50 gm tepung kanji
250 gm tepung gandum
Seliter air
250 gm santan pekat
100 gm isi durian
Sedikit pewarna kuning

CARANYA
Gaul rata kesemua bahan-bahan A, selepas itu masak dengan menggunakan api sederhana.
Setelah pulut masak, masukkan ke dalam loyang pilihan, ketepikan.
Disisi lain, campurkan kesemua bahan-bahan B, kacau sehingga sebati.
Setelah sebati, masak sehingga hampir pekat.
Selepas itu, tuangkan keatas beras pulut yang diketepikan tadi.
Kemudian kukus selama 25 minit, selepas dikukus, biarkan sehingga sejuk.
Akhir sekali, potong ikut cita rasa.
Sedia dihidang untuk dinikmati.

***Bersihkan beras pulut, kemudian rendam selama 10-20 minit, toskan, setelah itu, campurkan dengan bahan-bahan A.
 
 
Resepi: Maamon Hj Mohamad
 
 
Photo: SERI MUKA DURIAN
Bahan-bahan A:
300 gm beras pulut (rendam selama 10-20 minit)
Sebiji kelapa (ambil santannya)
Sedikit garam
Bahan-bahan B:
300 gm gula pasir
2 biji telur
50 gm tepung kanji
250 gm tepung gandum
Seliter air
250 gm santan pekat
100 gm isi durian
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara membuatnya:
Gaul rata kesemua bahan-bahan A, selepas itu masak dengan menggunakan api sederhana.
Setelah pulut masak, masukkan  ke dalam loyang pilihan, ketepikan.
Disisi lain, campurkan kesemua bahan-bahan B, kacau sehingga sebati.
Setelah sebati, masak sehingga hampir pekat.
Selepas itu, tuangkan keatas beras pulut yang diketepikan tadi.
Kemudian kukus selama 25 minit, selepas dikukus, biarkan sehingga sejuk.
Akhir sekali,  potong ikut cita rasa.
Sedia dihidang untuk dinikmati.

***Bersihkan beras pulut, kemudian rendam selama 10-20 minit, toskan, setelah itu, campurkan dengan bahan-bahan A.

No comments:

Post a Comment