Wednesday, 15 May 2013

Biskut Sarang Semut..

BAHAN
250g butter
100g gula halus
350g tepung gandum (diayak)
100g tepung jagung (diayak)
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
Chocolate rice/manik untuk hiasan
-paper cup


CARANYA - ( CARA 1)
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

ATAU

CARA 2
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Bekukan dalam frezzer selamat 2-3 jam(agak-agak boleh sagat(parut))
5.Masukkan dalam plastik, kemudian letak dalam frezzer selama 2-3 jam
6.Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
7. Taburkan coklat rice. Bakar dalam oven dgn suhu 160’C sampai masak (anggaran 10-15 minit)
8. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

(Untuk adunan nie boleh dapat 170 paper cup)

Sumber: Chef Hanielza
cc : www.facebook.com/bukuresepi





 Photo: Nur Honney Robbi
Resepi: BISKUT SARANG SEMUT
Sumber: Chef Hanielza
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

Bahan-bahan(Untuk adunan nie honney dapat 170 paper cup)
• 250g butter
• 100g gula halus
• 350g tepung gandum (diayak)
• 100g tepung jagung (diayak)
• 1 biji kuning telur
• 1 s/teh esen vanilla
• Chocolate rice/manik untuk hiasan
-paper cup

Cara-cara:-
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Yang tadi tu cara chef hanieliza, ini cara chef honney pulak(hihihi)..dan dibawah nie lah cara yang paling senang untuk buat walaupun makan masa lama sikit.

Cara-cara
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Bekukan dalam frezzer selamat 2-3 jam(agak-agak boleh sagat(parut))
5.Masukkan dalam plastik, kemudian letak dalam frezzer selama 2-3 jam
6.Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
7. Taburkan coklat rice. Bakar dalam oven dgn suhu 160’C sampai masak (anggaran 10-15 minit)
8. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

Mudah kan...lagi mudah kalau adunan tu bancuh pagi..tengahari sikit baru parut, then petang boleh masak untuk berbuka.

--SELAMAT MENCUBA--

No comments:

Post a Comment