250g butter
100g gula halus
350g tepung gandum (diayak)
100g tepung jagung (diayak)
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
Chocolate rice/manik untuk hiasan
-paper cup
100g gula halus
350g tepung gandum (diayak)
100g tepung jagung (diayak)
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
Chocolate rice/manik untuk hiasan
-paper cup
CARANYA - ( CARA 1)
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
ATAU
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
ATAU
CARA 2
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Bekukan dalam frezzer selamat 2-3 jam(agak-agak boleh sagat(parut))
5.Masukkan dalam plastik, kemudian letak dalam frezzer selama 2-3 jam
6.Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
7. Taburkan coklat rice. Bakar dalam oven dgn suhu 160’C sampai masak (anggaran 10-15 minit)
8. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Bekukan dalam frezzer selamat 2-3 jam(agak-agak boleh sagat(parut))
5.Masukkan dalam plastik, kemudian letak dalam frezzer selama 2-3 jam
6.Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
7. Taburkan coklat rice. Bakar dalam oven dgn suhu 160’C sampai masak (anggaran 10-15 minit)
8. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
(Untuk adunan nie boleh dapat 170 paper cup)
Sumber: Chef Hanielza
cc : www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment