500g Mi kuning
200g Taugeh
200g Ubi keledek ( dimasak & dilenyek )
25g Gula melaka
1.5 liter Air
300g Udang segar
1 ketul Filet ayam
¼ cawan Minyak masak
200g Ubi keledek ( dimasak & dilenyek )
25g Gula melaka
1.5 liter Air
300g Udang segar
1 ketul Filet ayam
¼ cawan Minyak masak
BAHAN A:( Digiling menjadi pes )
2 tangkai Serai
150g Bawang merah
3 ulas Bawang putih
4 keping Halia
1 keping (kecil) Lengkuas
6 biji Cili
BAHAN PERENCAH B:
1 sudu besar Perencah Pati Ayam
½ sudu kecil Serbuk Lada Putih
Sedikit Garam
Sedikit Tepung jagung ( untuk pemekatan )
BAHAN C: ( dihiris untuk hiasan )
1 ketul Kek ikan ( digoreng )
1 ketul Taufu padat goreng
2 biji Cili hijau
1 biji Cili merah
1 biji Ubi kentang masak
Sedikit Daun salad
CARANYA
(1) Didihkan 1.5 liter air, celur udang & filet ayam, simpan sup.
(2) Kupas kulit udang & hiris filet ayam, ketepikan untuk tujuan hiasan.
(3) Panaskan ¼ cawan minyak dan tumis bahan (A) hingga naik bau.
(4) Tuang masuk sup tadi, biar mendidih.
(5) Tambahkan ubi keledek lenyek dan perencah (B).
(6) Celur mee dan taugeh, letak dalam mangkuk individu.
(7) Tuangkan kuah, hias dengan udang, ayam dan semua bahan (C). Hidang panas.
(1) Didihkan 1.5 liter air, celur udang & filet ayam, simpan sup.
(2) Kupas kulit udang & hiris filet ayam, ketepikan untuk tujuan hiasan.
(3) Panaskan ¼ cawan minyak dan tumis bahan (A) hingga naik bau.
(4) Tuang masuk sup tadi, biar mendidih.
(5) Tambahkan ubi keledek lenyek dan perencah (B).
(6) Celur mee dan taugeh, letak dalam mangkuk individu.
(7) Tuangkan kuah, hias dengan udang, ayam dan semua bahan (C). Hidang panas.
Resepi: Chef Arm
No comments:
Post a Comment