Wednesday, 8 May 2013

Apam Pisang..

BAHAN
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak) ,
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula, Lin guna 1 1/4 cawan
secubit garam


CARANYA
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.
Resepi: Resepi Bonda
 

Photo: Apam Pisang

Bahan-bahan : 
2 cawan tepung gandum 
8 biji pisang emas (sederhana besar) 
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak) , 
(lin pakai minyak masak aje) 
4 biji telur 
1 sudu teh baking powder 
1 sudu teh baking soda 
1 cawan gula, Lin guna 1 1/4 cawan 
secubit garam 

Cara-cara : 
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan. 
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam. 
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak. 
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.

No comments:

Post a Comment