Monday, 1 April 2013

Nasi Briyani Johor..

BAHAN
6 cwn beras basmathi (cuci)
1/2 cwn susu cair
6 1/2 cwn air
3 sdm rempah bryani +bancuh dgn sedikit air=pes
beberapa urat safron rendam dgn sedikit air panas @ pewarna kuning.
3 sdm tomato puri
garam secukup rasa
1/3 cwn kismis
1/3 cwn gajus
bawang goreng
beberapa tangkai daun sop/sadri & bawang (hiris)

BAHAN KISAR1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3 " halia
2 btg lada hijau
segenggam daun pudina
 
BAHAN TUMIS
7 biji bawang merah (hiris)
1 btg kulit kayu manis
4 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih
2 helai daun pandan
2 sdm minyak sapi
1/3 cwn minyak jagung

CARANYAPanaskan minyak jagung & sapi dalam periuk dan gorengkan kismis & gajus sebentar, angkat & ketepikan.
Tumiskan pula bahan tumisan. dan campurkan rempah bryani dgn bahan blend kemudian tuangkan kedalam periuk. Masakkan rempah sampai pecah minyak.
Masukkan air, susu, tomato puri dan garam. Biarkan gelegak seketika.
Masukkan beras. Kacau dan tutup permukaan periuk dengan daun pisang supaya wap panas tidak dapat keluar, tutup tudung biarkan nasi masak.
Nasi masak tuangkan sedikit-sedikit air & safron dicelah periuk dan tengah, taburkan kismis, gajus dan daun2 bawang & sop. kacau dengan garfu untuk meratakan.
Tutup semula daun pisang & tudung periuk biarkan masak lagi dalam beberapa minit. Siap!

*MAKAN DENGAN ACAR, DALCA & GULAI AYAM BRYANI

p/s guna periuk letrik lagi senang.
jangan kerap mengacau nanti beras hancur, sebaliknya guna garfu.
 
Resepi: Chef Fazalina

No comments:

Post a Comment