BAHAN
1/2 kg daging (potong ketul besar & rebus)
1 cwn air rebusan daging
1/2 cwn rempah kari
1 cwn santan pekat
4 keping asam keping (hiris halus)
garam & gula secukup rasa
2 btg serai (ketuk)
minyak
1/2 kg daging (potong ketul besar & rebus)
1 cwn air rebusan daging
1/2 cwn rempah kari
1 cwn santan pekat
4 keping asam keping (hiris halus)
garam & gula secukup rasa
2 btg serai (ketuk)
minyak
BAHAN DISANGRAI DAN TUMBUK - tak hancur takpe
2 sdm jintan manis
2 sdm jintan putih
2 sdm ketumbar
BAHAN KISAR
20 btg lada kering (rendam )
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm lengkuas
4 cm halia
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm lengkuas
4 cm halia
CARANYA
1) Daging yang direbus-sejukkan dan siat-siatkan memanjang ikut urat daging.
2) Panaskan minyak dan tumiskan serai-garing masukkan bahan kisar dan rempah kari. Masakkan sampai betul2 masak
3) Masukkan air rebusan daging, santan, garam, gula dan daging yang disiat tadi. Kacau sentiasa supaya daging tidak hangus.
4) Bila air hampir kering masukkan asam keping dan rempah yang disangai dan ditumbuk tadi. Pelahankan api dan kacau biar sebati.
5) Pastikan daging betul2 betul kering, sebelum tutup api. Siap
Resepi: Chef Fazalina
No comments:
Post a Comment