BAHAN KEK
5 biji telur
300 gm gula kastor (nk kurang manis letak 250gm)
250 ml minyak jagung
280gm tpg superfine
2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
70 gm walnut (cincang)
400 gm karot (parut halus)
**nk letak gajus, badam pon boleh je...
CARANYA
ayak tepung dgn baking powder n soda bikarbonat...
pukul telur n gula sampai kembang...
masuk minyak, tepung...
masuk karot, kcg walnut...
gaul guna tangan...
gris loyang...tuang adunan...
bakar 1 jam @ sampai msk...(cucuk dgn lidi, kalo belom betul2 msk, bakar lg)
suhu 160-170c....ikut suhu oven masing2
BAHAN KARAMEL
Gula Hangus2@3 sudu besar gula (guna loyang saiz 9)...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek x melekat pd loyang...
Karamel
1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)
CARANYA
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai masak...suhu 160c...
kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...
**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**
**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...
**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar...
Resepi: June Ahmad
No comments:
Post a Comment