BAHAN-BEBOLA DAGING
2 cwn daging kisar Ramli
1 biji telur
3/4 cwn breadcrumbs
1 tangkai daun ketumba (cincang/ hiris halus)
1/2 sdm lada hitam tumbuk
1/2 sdm serbuk cili
1/2 sdt serbuk jintan putih
1/4 sdt nutmeg/ serbuk buah pala
5 ulas bawang putih (cincang)
garam secukup rasa
sedikit minyak
2 cwn daging kisar Ramli
1 biji telur
3/4 cwn breadcrumbs
1 tangkai daun ketumba (cincang/ hiris halus)
1/2 sdm lada hitam tumbuk
1/2 sdm serbuk cili
1/2 sdt serbuk jintan putih
1/4 sdt nutmeg/ serbuk buah pala
5 ulas bawang putih (cincang)
garam secukup rasa
sedikit minyak
CARANYA
*Panaskan ketuhar 180 darjah celcius.*
1) Dakam mangkuk besar satukan kesemua bahan-bahan diatas. Gaul sebati dan bentukkan bulat-kemas2kan dan leperkan sedikit ( macam nak buat bergedil)
2) Susun dalam loyang dan renjiskan sedikit minyak dan bakar dalam ketuhar sampai masak anggaran 15-20 minit.
Masak ketepikan
BAHAN SOS
1 labu bawang besar (cincang)
3 ulas bawang putih (cincang)
2 cwn / 250 ml air rebusan daging @ air
4 biji tomato (celur buang kulit & biji=cincang)
1/2 cwn tomato sos
1 sdt oregano
1 sdm paprika
1 tangkai daun selasih (cincang)
1 kiub pati ayam/daging
1/2 sdm gula
1-1/2 sdm tepung jagung + sedikit air
garam secukup rasa
sedikit minyak zaitun/ canola/ minyak masak
CARANYA
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar + bawang putih = sampai kekuningan
2) Masukkan air / air rebusan + tomato sos + tomato cincang + paprika + oregano +gula + pati ayam + garam = biarkan didih.
3) Akhir sekali masukkan air tepung jagung dan daun selasih = kacau biar kuah pekat tutup api.
4) Letakkan bebola daging dalam pinggan dan sendukkan kuah sosnya. Siap!
* BOLEH DIMAKAN DENGAN SPAGETTY / PASTA ATAU PUN GARLIC BREAD
Resepi: Chef Fazalina
No comments:
Post a Comment