Thursday, 25 April 2013

Daging Merah Petani..

BAHAN
1 kg daging - direbus dengan sedikit pewarna merah (kemudian dipotong nipis)
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
1 inci halia
1 ulas bawang putih
1 tangkai dain sup dan daun bawang
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato dan sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk pati ayam

CARANYA:
Tumis bawang besar, halis dan bawang putih sehingga kekuningan
Kemudian masukkan sos cili, sos tiram, garam dan serbuk pati ayam.
Apabila sebati, masukkan daging.
Siap masak...

Resepi: Jom main masak-masak


DAGING MERAH PETANI

1 KG DAGING - DIREBUS DGN SIKIT PEWARNA MERAH
KEMUDIAN DIPOTONG NIPIS-NIPIS
1BIJI BAWANG BESAR
2 BIJI CILI MERAH
1 INCI HALIA
1 ULAS BAWANG PUTIH
1 TANGKAI DAUN BAWANG DAN DAUN SUP
2 SUDU BESAR SOS CILI
2 SUDU BESAR SOS TOMATO DAN SOS TIRAM
GARAM SECUKUP RASA
SEDIKIT SERBUK PATI AYAM

CARA:
TUMIS BAWANG BESAR,HALIA DAN BAWANG PUTIH SEHINGGA KEKUNINGAN,KEMUDIAN MASUKAN SOS CILI,SOS TIRAM,GARAM DAN SERBUK PATI AYAM,BILA SEMUA DAH SEBATI MASUKAN DAGING.DAH MASAK BOH DLM PINGGAN SAPA RAJIN HIAS LAAA DAN MAMAM...

No comments:

Post a Comment