BAHAN
* 4 keping roti (terpulang kpd individu)
* 2 biji telur
* 1/2 cawan susu pekat
* 2 biji telur
* 1/2 cawan susu pekat
* 170ml susu cair (agak2 1 cawan)
* 8gm serbuk agar2 ( serbuk paket NONA 2 je..beli yg colourless..)
* 1/2 cawan gula
* 2 sb butter/marjerin dicairkan
* 3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml/xpun agak2 je)
* pewarna yang diminati..( seperti merah,kuning dan hijau)
CARANYA
* 8gm serbuk agar2 ( serbuk paket NONA 2 je..beli yg colourless..)
* 1/2 cawan gula
* 2 sb butter/marjerin dicairkan
* 3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml/xpun agak2 je)
* pewarna yang diminati..( seperti merah,kuning dan hijau)
CARANYA
1. Didihkan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula kedalam periuk.
2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn).
2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn).
Kemudian masukkan kedalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
4. Bahagikan kepada 2 bhgn, satu bahagian warna asal dan satu bahagian letak koko.
5. Kacau cepat2 dan sebati,pastikan serbuk koko tak berketul2.
6.. Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, sesenduk warna asal dan sesenduk warna coklat, ulang sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sbb puding nie, mudah sejuk dan membeku...
7. Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
4. Bahagikan kepada 2 bhgn, satu bahagian warna asal dan satu bahagian letak koko.
5. Kacau cepat2 dan sebati,pastikan serbuk koko tak berketul2.
6.. Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, sesenduk warna asal dan sesenduk warna coklat, ulang sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sbb puding nie, mudah sejuk dan membeku...
7. Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk.
Resepi: Nur Honney Robbi
cc : www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment