1kg tepung beras cap teratai (saya guna erawan)
900g gula merah
1 1/2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum
900g gula merah
1 1/2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum
CARANYA
- masak gula merah + air hingga gula larut - biar hingga suam
- campur ke 2 2 tepung - gaul sebati
- tuang air gula merah dalam tepung tadi - gaul sebati dan sejukkan
- uli hingga menjadi doh yg boleh diterap..jgn terlalu lembik atau terlalu keras...
- rehatkan adunan semalaman
- canai adunan atas plastik yg disapu minyak
- terap dengan acuan donut kecil @ bulat2kan dan leperkan serta lubangkan dengan hujung jari
- goreng minyak penuh dan cukup panas
*** jika adunan terkeras - hanya celup tangan dlm air dan uli semula hingga dpt adunan yg dikehendaki
*** jika adunan terlembik - hanya tambah sikit2 tepung gandum dan uli hingga dpt adunan yg dikehendakiAdunan boleh dpt lebih 200 biji yang comel2...
- campur ke 2 2 tepung - gaul sebati
- tuang air gula merah dalam tepung tadi - gaul sebati dan sejukkan
- uli hingga menjadi doh yg boleh diterap..jgn terlalu lembik atau terlalu keras...
- rehatkan adunan semalaman
- canai adunan atas plastik yg disapu minyak
- terap dengan acuan donut kecil @ bulat2kan dan leperkan serta lubangkan dengan hujung jari
- goreng minyak penuh dan cukup panas
*** jika adunan terkeras - hanya celup tangan dlm air dan uli semula hingga dpt adunan yg dikehendaki
*** jika adunan terlembik - hanya tambah sikit2 tepung gandum dan uli hingga dpt adunan yg dikehendakiAdunan boleh dpt lebih 200 biji yang comel2...
Resepi : group Mai Share ReCipe
No comments:
Post a Comment