Tuesday, 9 April 2013

Sambal Ikan Bawal Daun Kesum..


BAHAN
4 ekor ikan bwal..dibersihkan..belah dua...

CARANYA
taburkan kunyit..perap seketika..panaskan minyak dan goreng...ikan...hinnga garing angkat..dan ketepikan..

BAHAN SAMBAL
20 tangkai  Cili kering dlm ...nk tambah atau krg...ikut pedas..yg disukai),,basuh..rendam dgn air panas seketika dn..toskan airnye dan basuh
2 biji bwg merah-5-6 ulas bwg putih-suku inci halia-dua btg serai hiris halus.. blender cili kering & bawang...
2 ikat daun kesum ..lurutkan dari tangkai bsuh bersih dan tos airnye
2 bji tomato belah2 kan..
jus perahan asam jawa
1 sdu serbuk kari
2 sdu sos tiram..
2 sdu tos cili
4 sdu kicap manis
sedikit blacan
bwg kuning potong bulat...
Garam n gula..seckupnye..

CARANYA
tumiskan sedikit blacan..agak2 garing masukkan cili blend..kacau..masak hingga terbit minyakk...masukkan 1sdu garam dan sedikit..gula..
.masukkan serbuk kari..kacau...buh sos2..kicap..
daun kesum..kacau...masukkan sedikit air..perasakan dgn garam ..masukkan jus asam jawa..masukkan tomato dan bwg hiris...akhir skli masukkan ikan....kacau gaul hgga sebati ...sebatikan rasa.agak mndidih ..tutup api....dan angkat...

No comments:

Post a Comment