BAHAN KEK
5 biji telur
160gm gula kastor
125gm tepung gndum
1 sk baking
75ml myak jgung
1sb ovlet
2sb susu cair or susu sgar.
sk perisa pndan
1 sk vanila pewarna hijau
BAHAN CUSTARD
1050ml santan
225g gula psir
10 gm agar2 serbuk
100 gm tpomg hoen kwe hijau
75ml air daun pndan (kisar 5 helai daun pndan ngan 75ml air dan tapis garam secubit ..warna hijau.
CARANYA
bahan kek satukan telo ovlet gula perisa pndan pukul kelajuan tinggi spai kmbang gebu
msuk tetepung susu pukul lgi msuk myak pewarna loyang sapu myak n lapik krtas
180 dajah 40 mnit dah msak
telungkupkan spai sjuk atas redai n potong 3 lapis
satukan bahan kastad msak atas api double boiler spai pkat bekilat
tgu suam sblom di lpis dgn kek guna
loyang lagi beso basahkan cikit lowang supaya tak melekat nnti msa di tebalikkan
tuang 1/3 kastad dlm loyang n lpis kek n ulang balik yg last baki kastad tu ltak di tepi2 kek n sejukan
1 jam baru tebalikkan n deco..ikut suka...kek tu rr pakai resepi kek rr spong cake..nak wat ikut yg itu pon boleh ikut suka...le..
Resepi: Rahmaniah Razak
No comments:
Post a Comment