Wednesday, 3 April 2013

Ungkep Ayam...


BAHAN
1 ekor ayam
3 batang serai diketuk
asam keping
garam
1 cawan air

BAHAN KISAR:

2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 inci kunyit hidup
cili api
1 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih

CARANYA
1) Panaskan minyak dan tumis serai dan bahan kisar sehingga pecah minyak dan garing
2) Masukkan ayam gaul bersama bahan tumis hingga sebati
3) Masukkan 1 cawan air dan asam keping jgn terlalu banyak takut masam dan biarkan hingga mendidih
4) Setelah itu tutup periuk lebih kurang 5 minit dengan api yang sederhana
5) Kemudian angkat tudung periuk tadi dan masukkan garam secukup rasa
6) Kacau ayam tadi dan masak hingga pekat dan kuahnye tinggal sedikit


Resepi: Nadia Ismail
cc : www.facebook.com/bukuresepi


No comments:

Post a Comment