BAHAN
1 ekor ayam
3 batang serai diketuk
asam keping
garam
1 cawan air
BAHAN KISAR:
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 inci kunyit hidup
cili api
1 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
CARANYA
1 ekor ayam
3 batang serai diketuk
asam keping
garam
1 cawan air
BAHAN KISAR:
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 inci kunyit hidup
cili api
1 sudu ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
CARANYA
1) Panaskan minyak dan tumis serai dan bahan kisar sehingga pecah minyak dan garing
2) Masukkan ayam gaul bersama bahan tumis hingga sebati
3) Masukkan 1 cawan air dan asam keping jgn terlalu banyak takut masam dan biarkan hingga mendidih
4) Setelah itu tutup periuk lebih kurang 5 minit dengan api yang sederhana
5) Kemudian angkat tudung periuk tadi dan masukkan garam secukup rasa
6) Kacau ayam tadi dan masak hingga pekat dan kuahnye tinggal sedikit
2) Masukkan ayam gaul bersama bahan tumis hingga sebati
3) Masukkan 1 cawan air dan asam keping jgn terlalu banyak takut masam dan biarkan hingga mendidih
4) Setelah itu tutup periuk lebih kurang 5 minit dengan api yang sederhana
5) Kemudian angkat tudung periuk tadi dan masukkan garam secukup rasa
6) Kacau ayam tadi dan masak hingga pekat dan kuahnye tinggal sedikit
Resepi: Nadia Ismail
cc : www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment