BAHAN AYAM
1/2 ekor ayam (dikelar/dicucuk dgn garpu)
BAHAN A (DIKISAR)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 kerat serai
2 cm halia(agak-agak jer)
1 sudu jintan manis
1 sudu jintam putih
1 sudu lada hitam
BAHAN B
garam
gula melaka/madu
kicap manis
1 sudu serbuk pati ayam/1 ketul kiub ayam
1 sudu lada sulah
CARANYA
Gaul dan sebatikan ayam dgn bhn A + Bahan B.
Perapkan ayam dgn bahan A + bahan-bahan B (4-5 jam,dlm peti ais)
Bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit(biar perang permukaannya)
BAHAN A (DIKISAR)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 kerat serai
2 cm halia(agak-agak jer)
1 sudu jintan manis
1 sudu jintam putih
1 sudu lada hitam
BAHAN B
garam
gula melaka/madu
kicap manis
1 sudu serbuk pati ayam/1 ketul kiub ayam
1 sudu lada sulah
CARANYA
Gaul dan sebatikan ayam dgn bhn A + Bahan B.
Perapkan ayam dgn bahan A + bahan-bahan B (4-5 jam,dlm peti ais)
Bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit(biar perang permukaannya)
Resepi: Ella Azila
cc : www.facebook.com/bukuresepi
cc : www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment