BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
CARANYA
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
CARANYA
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit garam
1/2 cawan air panas mendidih
1/2 cawan susu segar/cair (akak guna susu cair IDEAL)
1/2 cawan minyak jagung/masak
1 cawan tepung gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*
(* bahan-bahan perlu diayak dulu)
CARANYA
Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas, susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tepung gandum,baking soda, baking powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana aje.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar-benar sejuk, boleh potong dan hidangkan.
Resepi: Haslina Harun
cc: www.facebook.com/bukuresepi
cc: www.facebook.com/bukuresepi
No comments:
Post a Comment