BAHAN A - KEK SPONGE
6 biji telur (Buang 2 biji putih telurnya)
100 gm gula castor
100 gm tepung kek/superfine
60 gm tepung jagung
50 gm air sejuk (peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar ovallete
75 gm mentega cair
CARANYA
1. Pukul semua bahan kecuali mentega cair hingga gebu.
2. Pastikan ovallete hancur dan tidak berketul.
3. Masukkan mentega cair - low speed
4. Ratakan dan bakar 150c, 1 jam
5. Sejukkan dan potong 3 atau 4 lapisan. Untuk dapatkan kek yang tinggi.
6. Hias ikut citarasa. Boleh guna fresh cream, butter cream.
** Bhn B **Butter Scoth Sauce...
BAHAN B - BUTTERSCOTCH
175 gm gula caster
175 gm fresh cream
75 gm butter
50 gm white cocolate ( cincang halus)
100 gm walnut (dipanggang)
CARANYA
masak gula sehingga keperangan-jgn hangus
angkat dr api -masukkan f.cream sedikit demi sedikit
sambil kacau kalau x gula hangus akan membeku kena cepat,
pas tu masukkan butter dan white chocolate kcu hingga larut
pas tu masukkan kacang walnut td.
siap sejukkan dahulu .
BAHAN C
2 cawan fresh cream
dipukul hingga kental.
CARA MELAPIS KEKlapisan pertama disapu dengan fresh cream
dan diikuti dgn sos buttrerscoth dan sedikit kacang walnut yg ditumbuk kasar taburkan atas lapisan kek td,
utk lapisan kedua dan ketiga pun di ulangi cara yg sama.
utk lapisan yg terakhir ulang cara yg sama f.cream- butterscoth
dan hias dgn walnut seperti dlm gambar atau ikut suka hati la nak hias mcm mana pun...
Resepi: Aleen Aireish
~aini mazlina mohamad noor
No comments:
Post a Comment