BAHAN
500g kacang tanah
1 biji putih telur
1 1/2 inci halia - saya kurangkan sebab tak mahu bau halia lebih sangat
5 ulas bawang putih
1 cawan tepung beras
2cm serbuk cili - saya gantikan dengan 1/2 sudu besar Cili Boh Asli 2 Puteri
1 cawan air
4 biji cili padi - jika suka. Saya tak masukkan pun
Gula dan garam secukup rasa
CARANYA1.
Tumbuk halia, bawang putih dan cili padi.
2. Pukul telur putih dengan garfu sekejap.
3. Campur semua bahan kecuali kacang. Gaul rata.
4. Masukkan kacang, biar sebati.
5. Goreng atas api kecil hingga masak. Selalu kacau agar tak melekat.
* Untuk kacang tak melekat, tambah 1 sudu minyak dalam adunan.
1 biji putih telur
1 1/2 inci halia - saya kurangkan sebab tak mahu bau halia lebih sangat
5 ulas bawang putih
1 cawan tepung beras
2cm serbuk cili - saya gantikan dengan 1/2 sudu besar Cili Boh Asli 2 Puteri
1 cawan air
4 biji cili padi - jika suka. Saya tak masukkan pun
Gula dan garam secukup rasa
CARANYA1.
Tumbuk halia, bawang putih dan cili padi.
2. Pukul telur putih dengan garfu sekejap.
3. Campur semua bahan kecuali kacang. Gaul rata.
4. Masukkan kacang, biar sebati.
5. Goreng atas api kecil hingga masak. Selalu kacau agar tak melekat.
* Untuk kacang tak melekat, tambah 1 sudu minyak dalam adunan.
No comments:
Post a Comment