BAHAN A:
2 ketul Seluruh paha ayam ( dibuang tulang )
1 biji Bawang besar ( dipotong gelang )
1 sudu besar Tepung jagung
1 sudu teh Minyak masak
A: (BAHAN PERAP)
1 sudu teh Garam
1 sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Serbuk Lada Hitam
Secubit Gula
1 sudu besar Telur ( dipukul )
B: BAHAN SOS LADA HITAM
2 sudu besar Serbuk Lada Hitam
½ sudu teh Perencah Pati Ayam
½ cawan/secukup Air
CARANYA
(1) Perap ayam dengan bahan (A) sekurang-kurangnya 20 minit.
(2) Sebelum goreng ayam, campur-gaul dengan tepung jagung
dan minyak masak. Goreng-celup ayam hingga perang keemasan.
Angkat dan potong ayam kepada saiz hidang.
(3) Panaskan sedikit minyak dalam kuali yang bersih, goreng bawang hingga lembut. Tambah masuk sos (B), masak dan didihkan.Angkat dan hidang dengan ayam goreng.
2 ketul Seluruh paha ayam ( dibuang tulang )
1 biji Bawang besar ( dipotong gelang )
1 sudu besar Tepung jagung
1 sudu teh Minyak masak
A: (BAHAN PERAP)
1 sudu teh Garam
1 sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Serbuk Lada Hitam
Secubit Gula
1 sudu besar Telur ( dipukul )
B: BAHAN SOS LADA HITAM
2 sudu besar Serbuk Lada Hitam
½ sudu teh Perencah Pati Ayam
½ cawan/secukup Air
CARANYA
(1) Perap ayam dengan bahan (A) sekurang-kurangnya 20 minit.
(2) Sebelum goreng ayam, campur-gaul dengan tepung jagung
dan minyak masak. Goreng-celup ayam hingga perang keemasan.
Angkat dan potong ayam kepada saiz hidang.
(3) Panaskan sedikit minyak dalam kuali yang bersih, goreng bawang hingga lembut. Tambah masuk sos (B), masak dan didihkan.Angkat dan hidang dengan ayam goreng.
No comments:
Post a Comment