Wednesday, 24 April 2013

Kek Lapis Yam Almond..


BAHAN A
250g butter
10g ovallate
100g gula kastor
5biji telur gred A
1sudu teh esen vanila


BAHAN B
180g susu pekat manis
100g tepung biskut mirie-biskut mirie dikisar halus dn timbang ckup 100g
50g tepung hongkong
80g sri kaya


BAHAN C
1cwn serbuk almond+ color kuning
1sm paste yam


CARANYA
bahan A-satukan butter,ovallate,gulakastor dn esen vanila dn pukul hingga kembang dn gebu
-kemudian masukan telur sebiji demi sebiji dn pukul hingga sebati
-kemudian masukan semua bahan B dn gaul hinga adunan sebati
-bagi adunan kpd 2bhg warna,bhg pertama dibubuh pewarna kuning dn serbuk almond dngaul sebati,bahagianke2 di campurkan paste yam dn masukan sedikit color purple

-didih airdlm kukussan,dn griskan loyang bulat berukuran 8inch dn lapis dgn kertas minyak
-tuangkan adunan kuning dn ratakan dgn sudu,kukus sehingga masak selama10minit,cucuk dgn lidi bg memastikan ia masak dgn elok,ulang proses sehngga 3/4 lapisan
-utk lapisan yg seterusnya tuangkan adunan yam dn kukus lg 10minit,buat sehingga 2lapisan
-ulang cara yg sama utk adunan layer kuning sebanyak 3/4 lg lapisan,utk lapisan terakhir kukus selama 45minit agar kek masak dgn sempurna.

Resepi: Amihan Danaya

No comments:

Post a Comment