Wednesday, 10 April 2013

Manisan Luk Chup..

MANISAN LUK CHUP
Oleh:Zaleha Yet
cc: www.facebook.com/bukuresepi

1 cwn kacang hijau (yg x berkulit)
1 cwn santan
1/2 cwn gula
1 helai daun pandan
sedikit garam
Agar2 timbang (bukan yg serbuk)

- rebus kacang hijau gan daun pandan hngga empuk.
- bila dah sejuk blend hingga hancur.
- tuang kacang dlm periuk atau kuali + santan + garam.
- kacau sampai kering dan kental sperti doh.
- sjukan... buatlah bntuk buahan2 yg kita suka.
- masak agar2 hingga likat x payah buh gula.
- warnakan agar2.. dngan menggunakan lidi tau tothpick
cucuk d bhg pangkal buahan2 kmudian celup kedlm agar2..
n cucuk d atas polistrin tuk kringkanya.

Perhatian:
** Buahan2 bleh d warnakan dlu baru d celup agar2 tapi agar2
x payah d buh warna biarkan kosong je..

** agar2 d buh warna..buahan2 x payah d warnakan

selamat mencuba! :)
BAHAN
1 cwn kacang hijau (yg x berkulit)
1 cwn santan
1/2 cwn gula
1 helai daun pandan
sedikit garam
Agar2 timbang (bukan yg serbuk)

CARANYA
rebus kacang hijau gan daun pandan hngga empuk.
bila dah sejuk blend hingga hancur.
tuang kacang dlm periuk atau kuali + santan + garam.
kacau sampai kering dan kental sperti doh.
sjukan... buatlah bntuk buahan2 yg kita suka.
masak agar2 hingga likat x payah buh gula.
warnakan agar2.. dngan menggunakan lidi tau tothpick
cucuk d bhg pangkal buahan2 kmudian celup kedlm agar2..
n cucuk d atas polistrin tuk keringkanya.

Perhatian:
** Buahan2 bleh d warnakan dlu baru di celup agar2 tapi agar2
x payah dibuh warna biarkan kosong je..

** agar2 di buh warna..buahan2 x payah d warnakan
Resepi:  Zaleha Yet
cc: www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment