Wednesday, 3 April 2013

Baked Macaroni & Cheese...

BAHAN
250 gram macaroni - di rebus 3 suku masak
4 ulas bawang putih
sedikit isi ayam - dipotong kecil
1 tin mushroom soup
1 cawan air
5 keping cheedar cheese
1 tin cendawan butang - dipotong nipis
1 ulas bawang besar - dipotong bulat2
1 @ 2biji kentang - direbus bersama kulitnya hingga 3suku masak. angkat dan kupas kulit, belah 2 dan potong nipis2.
sedikit minyak utk menumis
2 biji telur ayam
garam secukup rasa
250 gram mozarella cheese


CARANYA
1- tumis bawang putih yg dimayang halus hingga naik bau dan masukkan isi ayam kacau rata. masukkan mushroom soup dan diikuti dgn 1 cawan air. masak sampai isi ayam masak... lebih kurang 5-8minit jer...
2- pastu masukkan cheedar cheese dan cendawan butang kacau rata... setelah itu boleh masukkan kentang yg telah dipotong td... rasa dulu dan baru masukkan garam (sbb cheedar cheese dh masin nnt takut terlebih masin)
3- angkat dr dapur, masukkan macaroni tadi dan kacau bg sebati keseluruhannya. pecah 2 biji telur dalamnya ratakan...
4- sapu loyang dgn butter dan tuangkan kesemuanya ke dalam loyang... dan akhir sekali taburkan permukaannya dgn mozarella cheese sehingga rata...
5- bakar dlm ketuhar selama 40- 45minit dgn suhu 160C api atas dan bawah....
Resepi: Rina Talib Full

No comments:

Post a Comment