BAHAN KEK COKLAT :
250gm butter
3/4 cawan gula
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 cawan air atau susu cair
BAHAN COKLAT CAIR (TOPPING)
1 sudu marjerin
2-3 sudu susu pekat manis
2-3 sudu serbuk koko
sedikit air
250gm butter
3/4 cawan gula
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 cawan air atau susu cair
BAHAN COKLAT CAIR (TOPPING)
1 sudu marjerin
2-3 sudu susu pekat manis
2-3 sudu serbuk koko
sedikit air
✿~ Cara buat kek coklat:
1. Bancuh serbuk koko dan air atau susu cair.
2. Pukul butter dan tambah gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum selang-seli dengan bancuhan kok tadi sambil terus memukul.
5. Kukus 45 minit.
✿~ Cara buat coklat cair untuk topping:
1. Cairkan 1 sudu marjerin.
2. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko
3. Tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat
KREATIVITI Gedung Emas GSR :)
No comments:
Post a Comment