Monday, 8 April 2013

Pie Tortila Ala Mexican..

BAHAN TORTILA
4 cwn tepungb gandum
1sdt baking powder
1 sdt garam
1 cwn air/ susu cair
1/2 cwn shortening
sedikit minyak

CARANYA
1) dalam mangkuk besar, adunkan tepung, garam, baling powder dan shortening. Gaul biar rata.
2) Buat lubang ditengah dan masukkan air / susu. Gaul menjadi doh. Tutupkan dengan kain biarkan doh rehat dalam 10 minit agar baking powder bertindak keatas doh agar lembut & gebu.
3) Kemudian bulat2kan kecil sebesar bola ping pong dan canai. Macam kita canai doh capati.
4) Panaskan kuali leper, sapu sedikit minyak dan masakkan, tekan2 sedikit doh yang dicanai dan balik2kan. Bila masak angkat dan buat serupa pada doh yang lain.

BAHAN INTI
500 gm daging kisar
1 biji bawang besar (dadu kecil2))
4 ulas bawang puih (cincang)
2 btg lada merah (cincang)
1/2 biji capsicum merah (dadu kecil)
1 cwn jagung manis siap rebus
3 biji tomato ( buang biji & cincang)
3 sdm tomato sos
4 tangkai daun ketumba (hiris)
1/2 biji limau nipis
1 cwn air
1 sdm pati ayam
1/2 sdm gula
garam secukup rasa ( jika perlu)
sedikit minyak zaitun (menumis)
sedikit keju parmesan atau apa2
 
CARANYA1)
Panaskan kuali tuang minyak zaitun dan tumis bawang putih dan separuh daripada bawang besar dadu. Gorengkan, masukkan daging. Gorengkan lagi.
2) Masukkan air, pati ayam, garam, gula, tomato sos, separuh daripada tomato cincang, jagung, separuh capsicum, sedikt daun ketumba dan lada merah. Kacaukan sampai masak. Tutup api. Ketepikan.
3) Letakkkan tortila dalam loyang dan sendukkan inti, ratakan dan tabur keju. Tutup dengan tortila lain buat layer. Buat sampai habis akhir sekali tabur keju atas tortila. Dan bakar selama 15-20 minit atau bila nampak keju keemasan. Keluarkan dan rehatkan sebentar sebelum dihidangkan bersama salsanya. Siap!

BAHAN SALSA

Satukan separuh drp baki tomato + separuh drp baki bawang + daun ketumba + garam + perahan limau nipis+= gaul rata.
Resepi: Chef Fazalina

No comments:

Post a Comment