Thursday 25 July 2013

Sup Labu Lobak Merah..


BAHAN
1 sudu besar Minyak masak 1 sudu teh Mentega
1 sudu besar Tepung gandum
1 biji Bawang besar ( dihiris )
1 tangkai Kucai ( dihiris )
2 ulas Bawang putih ( cincang )
400g Isi labu ( dipotong dadu )
150g Lobak merah ( dipotong kasar )
700ml Air
65ml Krim putar


BAHAN PERENCAH (A):
1 sudu teh Garam
¼ sudu teh Serbuk Lada Putih
½-1 sudu teh Perencah Pati Ayam


CARANYA
(1) Panaskan minyak masak dan mentega dalam kuali leper yang besar.Tambahkan bawang putih, bawang besar dan daun kucai. Goreng hingga harum dan lembut.
(2) Masukkan labu dan lobak merah, masak selama 3–4 minit. Tuangkan separuh air, didihkan.
(3) Pasang penutup dan reneh sehingga sayur menjadi lembut.
(4) Kisarkan campuran tersebut sampai halus dengan pengisar. Tapiskan campuran ke dalam kuali leper yang bersih. Tambahkan air selebihnya dan masukkan bahan perencah (A). Biar didih kecil sekali lagi.
(5) Padam api dan campurkan krim putar.
(6) Hidang panas.
Resepi: Chef Arm

SUP LABU LOBAK MERAH.

Bahan-bahan:

1 sudu besar Minyak masak
1 sudu teh Mentega
1 sudu besar Tepung gandum
1 biji Bawang besar ( dihiris )
1 tangkai Kucai ( dihiris )
2 ulas Bawang putih ( cincang )
400g Isi labu ( dipotong dadu )
150g Lobak merah ( dipotong kasar )
700ml Air
65ml Krim putar

Bahan Perencah (A):

1 sudu teh Garam
¼ sudu teh Serbuk Lada Putih
½-1 sudu teh Perencah Pati Ayam

Cara Menyediakan:

(1) Panaskan minyak masak dan mentega dalam kuali leper yang besar.Tambahkan bawang putih, bawang besar dan daun kucai.
Goreng hingga harum dan lembut.

(2) Masukkan labu dan lobak merah, masak selama 3–4 minit. Tuangkan separuh air, didihkan.

(3) Pasang penutup dan reneh sehingga sayur menjadi lembut.

(4) Kisarkan campuran tersebut sampai halus dengan pengisar. Tapiskan campuran ke dalam kuali leper yang bersih. Tambahkan air selebihnya dan masukkan bahan perencah (A). Biar didih kecil sekali lagi.

(5) Padam api dan campurkan krim putar.

(6) Hidang panas.

No comments:

Post a Comment