Tuesday 16 July 2013

Nasi Briyani...

BAHAN
300g Beras basmathi (dibersihkan)
50 ml Susu cair
350 ml Air
1 biji Tomato ( dihiris )
1 sudu besar Minyak sapi
3 sudu besar Perencah Pati Ayam
2 sudu besar Jus lemon
Sedikit Garam
Sedikit Kismis



BAHAN TUMISAN A:
2 kuntum Bunga cengkih
2 biji Buah pelaga
1 batang Kulit kayu manis
1 sudu besar Serbuk kurma
2 ulas Bawang putih ( dimayang )
3 ulas Bawang merah ( dimayang )
6 sm Halia ( dihiris )

BAHAN B:
1 tangkai Daun ketumbar ( dihiris )
1 tangkai Daun sup ( dihiris )
Sedikit Bawang goreng & gajus

CARANYA
(1) Panaskan minyak sapi dalam periuk.
(2) Tumis bahan-bahan tumisan (A) sehingga garing.
(3) Masukkan beras, Perencah Pati Ayam, susu cair, jus lemon, kismis dan tomato.
(4) Pindahkan kesemua bahan ke dalam periuk nasi elektrik.
(5) Apabila nasi sudah masak, taburkan bahan-bahan (B) di atas nasi lalu hidangkan panas.

Resepi: Chef Arm
Photo: NASI BRIYANI.

Bahan-bahan:

300g Beras basmathi (dibersihkan)
50 ml Susu cair
350 ml Air
1 biji Tomato ( dihiris )
1 sudu besar Minyak sapi
3 sudu besar Perencah Pati Ayam
2 sudu besar Jus lemon
Sedikit Garam
Sedikit Kismis

Bahan-bahan Tumisan A:

2 kuntum Bunga cengkih
2 biji Buah pelaga
1 batang Kulit kayu manis
1 sudu besar Serbuk kurma
2 ulas Bawang putih ( dimayang )
3 ulas Bawang merah ( dimayang )
6 sm Halia ( dihiris )

Bahan B:

1 tangkai Daun ketumbar ( dihiris )
1 tangkai Daun sup ( dihiris )
Sedikit Bawang goreng & gajus

Cara Menyediakan:

(1) Panaskan minyak sapi dalam periuk.

(2) Tumis bahan-bahan tumisan (A) sehingga garing.

(3) Masukkan beras, Perencah Pati Ayam, susu cair, jus lemon, kismis dan tomato.

(4) Pindahkan kesemua bahan ke dalam periuk nasi elektrik.

(5) Apabila nasi sudah masak, taburkan bahan-bahan (B) di atas nasi lalu hidangkan panas.

No comments:

Post a Comment