Wednesday 17 July 2013

Karipap Pusing..


BAHAN DOH A
:1 cwn tepung gandum
1/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar marjerin

BAHAN DOH B:
2 cwn tepung gandum
1/4 cwn minyak masak/minyak jagung
1 sudu kecil garam secukup rasa
1/2 cwn air - anggaran

CARANYA
Satukan semua bahan utk doh A. Gaul hingga sebati dan boleh dikepal atau dibulatkan. Kemudian dibahagikan kepada 4 bahagian & dibentukkan menjadi bulat. Ketepikan.

Utk doh B, panaskan minyak dan tuangkan ke dlm mangkuk yg berisi tepung. Buat satu kawasan lekuk ditengah tepung tu utk menuangkan minyak panas. Gaul rata dgn senduk atau sudu dulu (hati2 minyak panas) sehingga menjadi seperti serbuk roti. Bancuhkan garam bersama air dan tuangkan ke dlm tepung & minyak td sedikit demi sedikit sambbil menguli. Uli hingga sebati dan agak tidak melekat ditangan. Kemudian doh ittu dibahagikan kepada 4 bahagian yg dibulatkan juga.

Gelekkan satu bahagian doh B yg telah kita bahagikan td dan maskkan pula satu bahagian dari doh A pula.Bungkuskan menjadi blat dan ketepikan ulangi utk doh-doh seterusnya.

Doh yg telah dibungkuskan dan disatukan td, digelek agak sederhana,tak tebal sgt dan tak nipis sgt. Kemudian digulung dan digelekkan lagi sekali diatasnya.Sama juga mcm tadi, sederhana ketebalannya dan digulung lagi. Ulangi utk doh seterusnya. selepas proses ini direhatkan sebentar dlm 10-15 minit gulungan-gulungan doh supaya dia agak mesra dan lembut.

Selepas itu ambbil gulungan doh td dan dipotong-potong kepada beberapa bahagian. gelekkan jgn terlalu nipis dan jgn terlalu tebal. Isi kan inti jgn terlalu penuh takut nnti lapisan doh tu pecah.

Panaskan minyak utk menggoreng. karipap pusing nikena goreng dgn minyak yg betul2 panas. Goreng hinggga berwarna keperangan.
Resepi: (sumber: kak chahaya shiela)
Oleh:Isma Maisarah
cc: www.facebook.com/bukuresepi
  

Photo: KARIPAP PUSING
(sumber: kak chahaya shiela)
Oleh:Isma Maisarah
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Bahan doh A:

1 cwn tepung gandum
1/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar marjerin

Bahan doh B:

2 cwn tepung gandum
1/4 cwn minyak masak/minyak jagung
1 sudu kecil garam secukup rasa
1/2 cwn air - anggaran

Cara2:

Satukan semua bahan utk doh A. Gaul hingga sebati dan boleh dikepal atau dibulatkan. Kemudian dibahagikan kepada 4 bahagian & dibentukkan menjadi bulat. Ketepikan.

Utk doh B, panaskan minyak dan tuangkan ke dlm mangkuk yg berisi tepung. Buat satu kawasan lekuk ditengah tepung tu utk menuangkan minyak panas. Gaul rata dgn senduk atau sudu dulu (hati2 minyak panas) sehingga menjadi seperti serbuk roti. Bancuhkan garam bersama air dan tuangkan ke dlm tepung & minyak td sedikit demi sedikit sambbil menguli. Uli hingga sebati dan agak tidak melekat ditangan. Kemudian doh ittu dibahagikan kepada 4 bahagian yg dibulatkan juga.

Gelekkan satu bahagian doh B yg telah kita bahagikan td dan maskkan pula satu bahagian dari doh A pula.Bungkuskan menjadi blat dan ketepikan ulangi utk doh-doh seterusnya.

Doh yg telah dibungkuskan dan disatukan td, digelek agak sederhana,tak tebal sgt dan tak nipis sgt. Kemudian digulung dan digelekkan lagi sekali diatasnya.Sama juga mcm tadi, sederhana ketebalannya dan digulung lagi. Ulangi utk doh seterusnya. selepas proses ini direhatkan sebentar dlm 10-15 minit gulungan-gulungan doh supaya dia agak mesra dan lembut.

Selepas itu ambbil gulungan doh td dan dipotong-potong kepada beberapa bahagian. gelekkan jgn terlalu nipis dan jgn terlalu tebal. Isi kan inti jgn terlalu penuh takut nnti lapisan doh tu pecah.

Panaskan minyak utk menggoreng. karipap pusing nikena goreng dgn minyak yg betul2 panas. Goreng hinggga berwarna keperangan.

No comments:

Post a Comment