Monday 22 July 2013

Sotong Sumbat Daging...


Resepi Sotong Sumbat Daging

Bahan-bahan INTI:
6 ekor sotong bersaiz besar (bersihkan dan kepala jgn buang)
300 gm daging kisar
1 labu bawang besar (cincang)
2 sm halia (cincang)
1/2 sdm lada hitam tumbuk
1 biji putih telur
garam secukup rasa
beberapa btg lidi
Bahan KUAH:
2 cwn air
1 cwn santan pekat
1/2 sdm pati ayam
1 btg serai (ketuk)
1 keping asam keping
garam secukup rasa
Bahan dikisar:
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
4 sm kunyit basah
3 btg lada merah

Cara Menyediakan :
Dalam mangkuk gaulkan kesemua bahan kecuali sotong dan lidi.
Sumbatkan daging yg sudah digaul sebati kedalam sotong. Sumbat sampai hujung ekornya. Tetapi tinggalkan sedikit ruang dibahagian kepala kerana hendak masukkan kembali kepalanya.
Kemaskan dgn lidi bila kepala sotong dimasukkan semula. BUat bergitu pada kesemua sotong.
UNTUK KUAH: masukkan bahan kisar, serai, asam keping, pati ayam, garam, air dan sotong sekali. Tutup tudung agar daging dalam sotong masak sempurna.
Akhir sekali bila kuah agak kering masukkan santan.
Jirus-jirus sotong dgn kuah. Bila sudah didih dan kuah agak pekat tutup api.

Resepi Asal : Chef Fazalina 
http://www.resepimudah.com/sotong-sumbat-daging/
BAHAN INTI:
6 ekor sotong bersaiz besar (bersihkan dan kepala jgn buang)
300 gm daging kisar
1 labu bawang besar (cincang)
2 sm halia (cincang)
1/2 sdm lada hitam tumbuk
1 biji putih telur
garam secukup rasa
beberapa btg lidi


BAHAN KUAH:
2 cwn air
1 cwn santan pekat
1/2 sdm pati ayam
1 btg serai (ketuk)
1 keping asam keping
garam secukup rasa


BAHAN KISAR
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
4 sm kunyit basah
3 btg lada merah


CARANYA
Dalam mangkuk gaulkan kesemua bahan kecuali sotong dan lidi.
Sumbatkan daging yg sudah digaul sebati kedalam sotong. Sumbat sampai hujung ekornya. Tetapi tinggalkan sedikit ruang dibahagian kepala kerana hendak masukkan kembali kepalanya.
Kemaskan dgn lidi bila kepala sotong dimasukkan semula. Buat begitu pada kesemua sotong.

UNTUK KUAH:
Masukkan bahan kisar, serai, asam keping, pati ayam, garam, air dan sotong sekali. Tutup tudung agar daging dalam sotong masak sempurna.
Akhir sekali bila kuah agak kering masukkan santan.
Jirus-jirus sotong dgn kuah. Bila sudah didih dan kuah agak pekat tutup api.

Resepi Asal : Chef Fazalina
http://www.resepimudah.com/sotong-sumbat-daging/

No comments:

Post a Comment