Monday 22 July 2013

Bubble Tea/Black Pearl..

BUBBLE TEA/BLACK PEARLS 
(sumber dr myresipi)
Oleh: Isma Maisarah
cc:www.facebook.com/bukuresepi

BAHAN-BAHAN
tepung ubi (agak agak nak sebatikan dengan air)
air panas (cukup nak jadikan tepung td doh)
pewarna (sy gunakan pewarna coklat)

Cara-cara

1. tuangkan sedikit tepung ubi dalam mangkuk
2. tuang air panas sedikit demi sedikit hingga adunan tepung ubi menjadi doh, sambil tu tuangkan sedikit pewarna.
3. ambil sedikit dari doh dan bulatkan seperti bebola kecil (mcm pearl), rebuskan doh yang telah dibentuk menjadi bebola kecil tadi selama lebih kurang 20-30 minit @ hingga bebola pearl masak sepenuhnya. Utk tahu bebola pearls msk sepenuhnya bebola akan timbul seperti kita masak kuih buah melaka dan dlmnya apabila digigit lembut. Klau keras lg di bahagian tgh..bebola pearls masih belummasak sepenuhnya.
4. bila telah masak; tapis dan masukkan dalam air sejuk supaya tidak melekat.
5. untuk pastikan pearl terus lembut dan tidak melekat; letakkan pearl didalam larutan air gula melaka
BAHAN
tepung ubi (agak agak nak sebatikan dengan air)
air panas (cukup nak jadikan tepung td doh)
pewarna (sy gunakan pewarna coklat)


CARANYA

1. tuangkan sedikit tepung ubi dalam mangkuk
2. tuang air panas sedikit demi sedikit hingga adunan tepung ubi menjadi doh, sambil tu tuangkan sedikit pewarna.
3. ambil sedikit dari doh dan bulatkan seperti bebola kecil (mcm pearl), rebuskan doh yang telah dibentuk menjadi bebola kecil tadi selama lebih kurang 20-30 minit @ hingga bebola pearl masak sepenuhnya. Utk tahu bebola pearls msk sepenuhnya bebola akan timbul seperti kita masak kuih buah melaka dan dlmnya apabila digigit lembut. Klau keras lg di bahagian tgh..bebola pearls masih belummasak sepenuhnya.
4. bila telah masak; tapis dan masukkan dalam air sejuk supaya tidak melekat.
5. untuk pastikan pearl terus lembut dan tidak melekat; letakkan pearl didalam larutan air gula melaka.
Resepi: (sumber dr myresipi) / Isma Maisarah
cc:www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment