Thursday 18 July 2013

Asam Gumpal...

BAHAN ~ 1 cawan sagu
~ Air panas betul2 panas
~ 1 tin Susu Cair (Boleh juga guna santan)

~ Inti kesukaan ( letak inti kacang merah, senang beli je yg dah siap )
~ 1 cawan gula


CARANYA
KUAH

~ Susu cair masuk dalam periuk tambahkan air panas 3 cawan dan gula kacau sebati
**Boleh masak atas api perlahan sambil kacau jangan samp pecah minyak plak.


SAGU

~ Masukkan air panas ke dalam sagu dan kacau jangan lembik sangat nanti susah nak bulatkan
~ Kacau sebati dah sejuk sikit blh lah dibulat leperkan
~ Masukkan inti dan bulatkan doh
~ Rebus air dalam periuk dah mengelegak bolah masukkan sagu yang dibulatkan tadi
~ Bila sagu dah timbul angkat dan masukkan ke dalam kuah
~ Sedia untuk di ngap
**Masa nak bulat leperkan sagu tu celup tgn dalam air baru senang kalu x sagu tu melekat je kat tgn.



Resepi: Min Rosli
cc: www.facebook.com/bukuresepi




Photo: ASAM GUMPAL
Oleh:Min Rosli
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan: 

~ 1 cawan sagu 
~ Air panas betul2 panas 
~ 1 tin Susu Cair (Boleh juga guna santan) saya xda santan masa ni 
~ Inti kesukaan (Saya letak inti kacang merah hehehe senang beli je yg dah siap)
~ 1 cawan gula

Cara-cara: 

Kuah 
~ Susu cair masuk dalam periuk tambahkan air panas 3 cawan dan gula kacau sebati
**Boleh masak atas api perlahan sambil kacau jangan samp pecah minyak plak.

Sagu
~ Masukkan air panas ke dalam sagu dan kacau jangan lembik sangat nanti susah nak bulatkan
~ Kacau sebati dah sejuk sikit blh lah dibulat leperkan
~ Masukkan inti dan bulatkan doh
~ Rebus air dalam periuk dah mengelegak bolah masukkan sagu yang dibulatkan tadi
~ Bila sagu dah timbul angkat dan masukkan ke dalam kuah
~ Sedia untuk di ngap
**Masa nak bulat leperkan sagu tu celup tgn dalam air baru senang kalu x sagu tu melekat je kat tgn

No comments:

Post a Comment