Thursday 18 July 2013

Ikan Cencaru Sumbat...

BAHAN A( ikan)
Ikan cencaru
Cili kering*
Halia*
Bawang merah*
Bawang putih*
Garam


CARA UNTUK BAHAN A
Bahan bertanda *harus d blander
Lumurkan bersama garam di permukaan ikan
Siap goreng


BAHAN B (sumbat)

Sambal tumis ikan bilis*(Nak sedap buh santan dalam sambal tumis n belacan n Jgn letak bawang putih)
Daun kesum*
Kelapa parut

CARANYA
Bahan yang bertanda * harus di blander
Tumiskan hingga pecah minyak
Masukkan kelapa parut
Tugu sehingga kering
Sumbat kan pada ikan yang siap digoreng



Resepi: Oleh:Ayu Marni Kamaruzaman
cc: www.facebook.com/bukuresepi
Photo: Ikan cencaru sumbat
Oleh:Ayu Marni Kamaruzaman
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Again.. Jgn membazir... Semalam berbuka nasi lemak. Sambal tumis ikan bilis lebih... So Jgn membazir...

Bahan A( ikan)
Ikan cencaru
Cili kering*
Halia*
Bawang merah*
Bawang putih*
Garam
Cara utk bahan B

Bahan bertanda *harus d blander
Lumurkan bersama garam di permukaan ikan

Siap goreng

Bahan B (sumbat)
Sambal tumis ikan bilis*(Nak sedap buh santan dalam sambal tumis n belacan n Jgn letak bawang putih)

Daun kesum*
Kelapa parut

Cara- cara utk sumbat

Bahan yang bertanda * harus di blander

Tumiskan hingga pecah minyak
Masukkan kelapa parut
Tugu sehingga kering
Sumbat kan pada ikan yang siap digoreng

Siap

No comments:

Post a Comment