Wednesday 17 July 2013

Nasi Berempah..

BAHAN A:
320g Beras basmati
50g Minyak sapi
20g Perencah Pati Ayam
1 batang Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga cengkih
1 biji Buah pelaga
680 ml Air


HIASAN

3 sudu besar Kismis
3 sudu besar Gajus ( yang telah dipanggang )
Sedikit Daun bawang
Sedikit Bawang goreng

CARANYA

(1) Basuh beras seperti biasa, kemudian masukkan air dan kesemua bahan (A).
(2) Kacau hingga sekata dan biarkan sehingga nasi masak dalam periuk nasi elektrik.
(3) Setelah nasi masak, masukkan kismis & gajus. Kemudian kacau
hingga sekata.
(4) Hidangkan dengan bawang goreng. Sesuai dimakan dengan lauk pauk seperti ayam masak merah, ayam rendang dan lain-lain.


Resepi: Chef Arm

Photo: NASI BEREMPAH.

Bahan-bahan A:

320g Beras basmati
50g Minyak sapi
20g Perencah Pati Ayam
1 batang Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga cengkih
1 biji Buah pelaga
680 ml Air

Hiasan:

3 sudu besar Kismis
3 sudu besar Gajus ( yang telah dipanggang )
Sedikit Daun bawang
Sedikit Bawang goreng

Cara Menyediakan:

(1) Basuh beras seperti biasa, kemudian masukkan air dan kesemua bahan (A).

(2) Kacau hingga sekata dan biarkan sehingga nasi masak dalam periuk nasi elektrik.

(3) Setelah nasi masak, masukkan kismis & gajus. Kemudian kacau
hingga sekata.

(4) Hidangkan dengan bawang goreng. Sesuai dimakan dengan lauk pauk seperti ayam masak merah, ayam rendang dan lain-lain.

No comments:

Post a Comment