Tuesday 16 July 2013

Nasi Daging...

BAHAN (6-8 org makan)
~ 5 cawan beras basmathi (rendam selama 20 minit)
~ 300 g daging (dipotong Kiub)


BAHAN TUMIS:

~ 3 biji bawang merah
~ 2 biji bawang putih
~ 2 inci halia
~ 1sdb minyak sapi
~ 1sdb marjerin/butter
~ 150ml susu cair
~ 2sdb tomato puri/sos tomato
~ 1 bungkus sup bunjut adabi
~ Bunga lawang, cengkih, kayu manis, dan seangkatan dgnnya
~ 1sdb serbuk kurma
~ 2 kiub knor
~ garam sedikit

CARANYA

~ Rebus daging bersama 7 cawan air (guna bekas sukatan beras tadi), sup bunjut dan serbuk kurma sampai empuk
~ Dalam periuk lain masukkan butter dan minyak sapi tumis bahan hirisan samp naik bau masukkan bunga lawang & the geng
~ Masukkan sos tomato kacau
~ Masukkan susu cair dan air rebusan daging (6 cawan) berserta daging yg direbus
~ Masukkan kiub knor
~ Tuang dalam beras dan masak

***Boleh dimakan bersama air asam dan daging bakar


Resepi: Min Rosli


Photo: NASI DAGING
Oleh:Min Rosli
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan (6-8 org makan)

~ 5 cawan beras basmathi (rendam selama 20 minit)
~ 300 g daging (dipotong Kiub)

Bahan tumis : 

~ 3 biji bawang merah 
~ 2 biji bawang putih
~ 2 inci halia
~ 1sdb minyak sapi
~ 1sdb marjerin/butter
~ 150ml susu cair
~ 2sdb tomato puri/sos tomato
~ 1 bungkus sup bunjut adabi
~ Bunga lawang, cengkih, kayu manis, dan seangkatan dgnnya
~ 1sdb serbuk kurma
~ 2 kiub knor
~ garam sedikit

Cara-cara:

~ Rebus daging bersama 7 cawan air (guna bekas sukatan beras tadi), sup bunjut dan serbuk kurma samp empuk
~ Dalam periuk lain masukkan butter dan minyak sapi tumis bahan hirisan samp naik bau masukkan bunga lawan & the geng
~ Masukkan sos tomato kacau 
~ Masukkan susu cair dan air rebusan daging (6 cawan) berserta daging yg direbus
~ Masukkan kiub knor
~ Tuang dalam beras dan masak 

***Boleh dimakan bersama air asam dan daging bakar

No comments:

Post a Comment