Tuesday 23 July 2013

Sup Masam Istimewa..

BAHAN:2 biji Telur ( dipukul )
BAHAN A:2 ketul Rebung ( dipotong & dicelur )
1 ketul Taufu ( dipotong memanjang )
15g Fungus hitam ( direndam & diracik )
3 kuntum Cendawan kering ( direndam semalaman & dipotong )
150g Filet ayam ( dipotong jalur nipis, diperap dengan kicap cair )
100g Isi ketam
10 biji Cendawan butang
2.5 liters Air

BAHAN PERENCAH B:2-3 sudu besar Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Kicap cair
Secukup Garam
1-2 sudu teh Serbuk Lada Hitam
3-4 sudu besar Cuka hitam
BAHAN PEMEKAT:1-2 sudu besar Tepung ubi kayu
2 sudu besar Air

HIASAN:3 tangkai Daun ketumbar

CARANYA(1) Masak air dalam periuk. Setelah didih, tambah masuk Bahan-bahan (A). Didihkan selama 15-20 minit. Bubuh bahan Perencah (B).

(2) Pekatkan sup ikut kesukaan anda. Padam api. Masukkan telur. Jangan kacau, pasang penutup seketika dan biar telur menjadi pejal.
See more

SUP MASAM ISTIMEWA.

Bahan-bahan:

2 biji Telur ( dipukul )

Bahan A:

2 ketul Rebung ( dipotong & dicelur )
1 ketul Taufu ( dipotong memanjang )
15g Fungus hitam ( direndam & diracik )
3 kuntum Cendawan kering ( direndam semalaman & dipotong )
150g Filet ayam ( dipotong jalur nipis, diperap dengan kicap cair )
100g Isi ketam
10 biji Cendawan butang
2.5 liters Air

Bahan Perencah B:

2-3 sudu besar Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Kicap cair
Secukup Garam
1-2 sudu teh Serbuk Lada Hitam
3-4 sudu besar Cuka hitam

Untuk pemekat:

1-2 sudu besar Tepung ubi kayu
2 sudu besar Air

Hiasan:

3 tangkai Daun ketumbar

Cara Menyediakan:

(1) Masak air dalam periuk. Setelah didih, tambah masuk Bahan-bahan (A). Didihkan selama 15-20 minit. Bubuh bahan Perencah (B).

(2) Pekatkan sup ikut kesukaan anda. Padam api. Masukkan telur. Jangan kacau, pasang penutup seketika dan biar telur menjadi pejal.

No comments:

Post a Comment