Wednesday 17 July 2013

Mee Udang..

BAHAN (A):
2 sudu besar Minyak masak
1 biji (sederhana) Bawang besar ( dihiris )
1 sudu besar Bawang putih ( dipotong halus )
50g Halia ( dihiris halus )
100g Ayam tanpa tulang ( dihiris )
300g Udang sederhana ( dibuang kulit & ekor dikekalkan )
50g Lobak merah ( dipotong julienne )
150g Sawi putih
¼ tsp Kicap pekat
500 ml Air
400g Mee kuning ( dibilas & ditoskan )
1 biji Cili merah ( dipotong halus )


BAHAN PERAP B:

1 sudu teh Sos tiram
1 sudu teh Minyak bijan
2 sudu besar Kicap cair
½ sudu teh Serbuk Lada Putih

BAHAN PERENCAH C:

¼ sudu teh Garam
1 ½ sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
½ sudu teh Gula

CARANYA(1) Perap hirisan ayam dengan bahan-bahan (B) selama 10 min.
(2) Panaskan minyak, tumis halia, bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
(3) Kacau-goreng hirisan ayam & udang hingga masak.
(4) Masukkan kesemua bahan (A) yang lain dan perencah (C), didihkan.
(5) Akhirnya, tambah masuk mee kuning & cili merah (bubuh 2 sudu teh tepung jagung bersama 2 sudu besar air jika anda ingin memekatkan sos).
(6) Angkat dan hidang panas.


Resepi: Chef Arm
Photo: MEE UDANG.

Bahan-bahan (A):

2 sudu besar Minyak masak
1 biji (sederhana) Bawang besar ( dihiris )
1 sudu besar Bawang putih ( dipotong halus )
50g Halia ( dihiris halus )
100g Ayam tanpa tulang ( dihiris )
300g Udang sederhana ( dibuang kulit & ekor dikekalkan )
50g Lobak merah ( dipotong julienne )
150g Sawi putih
¼ tsp Kicap pekat
500 ml Air
400g Mee kuning ( dibilas & ditoskan )
1 biji Cili merah ( dipotong halus )

Bahan perap B:

1 sudu teh Sos tiram
1 sudu teh Minyak bijan
2 sudu besar Kicap cair
½ sudu teh Serbuk Lada Putih

Bahan Perencah C:

¼ sudu teh Garam
1 ½ sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
½ sudu teh Gula

Cara Menyediakan:

(1) Perap hirisan ayam dengan bahan-bahan (B) selama 10 min.

(2) Panaskan minyak, tumis halia, bawang besar & bawang putih hingga naik bau.

(3) Kacau-goreng hirisan ayam & udang hingga masak.

(4) Masukkan kesemua bahan (A) yang lain dan perencah (C), didihkan.

(5) Akhirnya, tambah masuk mee kuning & cili merah (bubuh 2 sudu teh tepung jagung bersama 2 sudu besar air jika anda ingin memekatkan sos).

(6) Angkat dan hidang panas.

No comments:

Post a Comment