Monday 22 July 2013

Murtabak Cream Cracker..

Murtabak cream crackers resepi dr Zunainah Paiman..sedap sgt..

Murtabak Cream Crackers

Bahan2nya:
1/2 kg aging cincang
1 biji bawang basar (dipotong dadu)
4 biji bawang kecil (dikisar halus)
3 biji bawang putih (dikisar halus)
3 sudu makan serbuk kari daging

Utk kulit:
Cream crackers secukupnya
2 cawan santan
1 cawan susu cair
3 biji telur
sedikit garam
Daun sop/bawang
Cili merah/hijau dihiris

Cara2nya:
1)Masak inti seperti biasa...tumiskan bahan2 kisar dah wangi masukkan rempah kari dan diikuti dgn daging kisar...nak letak kentang pun boleh...perasakan ngan garam dan gula (saya buat letak kentang) masak hingga kering dan sejukkan.
2)Masak susu cair dan santan hingga mendidih...masukkan garam..dan angkat.
3)Masukkan biskut satu persatu dlm campuran santan dan susu yg masih panas dan aturkan dlm loyang yg disapu majerin...alaskan kertas minyak.
4)Biskut jangan direndam terlalu lama nanti lembek...apabila dah celup terus susun dlm loyang...taburkan inti,daun sop,cili...tuangkan telur yg telah dikocok dan buatlah lapisan seterusnya...4 lapisan biskut 3 lapisan inti.
5)Akhie sekali tuangkan lebihan santan dan susu (agak2 dlm 4 senduk) dan telur diatas...bolehlah dibakar sehingga masak dlm 45 minit-1 jam.
(Bahan2 ikut banyak mane nak buat dan besar mane loyang)....dah siap...sejukkan...

SELAMAT MENCUBA....
BAHAN INTI
1/2 kg aging cincang
1 biji bawang basar (dipotong dadu)
4 biji bawang kecil (dikisar halus)
3 biji bawang putih (dikisar halus)
3 sudu makan serbuk kari daging



BAHAN UNTUK LAPISAN KULIT:
Cream crackers secukupnya
2 cawan santan
1 cawan susu cair
3 biji telur
sedikit garam
Daun sop/bawang
Cili merah/hijau dihiris


CARANYA
1)Masak inti seperti biasa...tumiskan bahan2 kisar dah wangi masukkan rempah kari dan diikuti dgn daging kisar...nak letak kentang pun boleh...perasakan ngan garam dan gula (saya buat letak kentang) masak hingga kering dan sejukkan.
2)Masak susu cair dan santan hingga mendidih...masukkan garam..dan angkat.
3)Masukkan biskut satu persatu dlm campuran santan dan susu yg masih panas dan aturkan dlm loyang yg disapu majerin...alaskan kertas minyak.
4)Biskut jangan direndam terlalu lama nanti lembek...apabila dah celup terus susun dlm loyang...taburkan inti,daun sop,cili...tuangkan telur yg telah dikocok dan buatlah lapisan seterusnya...4 lapisan biskut 3 lapisan inti.
5)Akhir sekali tuangkan lebihan santan dan susu (agak2 dlm 4 senduk) dan telur diatas...bolehlah dibakar sehingga masak dlm 45 minit-1 jam.
(Bahan2 ikut banyak mane nak buat dan besar mane loyang)....dah siap...sejukkan...

Resepi: Zunainah Paiman

No comments:

Post a Comment