Sunday 14 July 2013

Trifle Laici..


BAHAN
1 kek gulung ( pkai perisa pandan)
1 tin laici
4 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
1 kotak jeli kristal cap nona color merah(sy pnyer pkai jeli biase color pink cz kt kedai dh abes)
1 tin susu cair


CARANYA
1. Potong kek gulung then letak dalam bekas plastik kecik yg
plastik jenis cler..tekan n mampat kn..
2. Step seterusnya masukkan asing kn buah laici dr air nyer..air laici leh letakkan ats kek gulung td
3. Then bancuh tepung kastard ngn gula then campur ngn susu cair dan jgn lupe masuk kn air biase mnggunakn sukatan susu tin td..masak di atas api sederhana sehingga adunan pekat dan mendidih..
4. Adunan yg sudah pekat boleh diletakkan diats kek td..kemudian carikkan buah laici td dan letak di atas adunan tepung kastard td..
5. Masukkan serbuk jeli kristal cap nona bersama air 400ml kemudian masakkan adunan diatas dapur sehingga jeli melarut..
6. Kemudian masukkan adunan jeli diats adunan kastard n buah laici td..
7. Puding triflle ini dimasukkan didlm peti sejuk sebelum di makan.. Selamat mencuba.



Resepi: Oleh:Norlizawati Majid
cc : www.facebook.com/bukuresepi


No comments:

Post a Comment