Monday 15 July 2013

Soto Ayam..

BAHAN A
2 inci kayu manis
2 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
Cengkih


BAHAN B
10 biji Bawang merah
5 biji Bawang putih
2 inci Halia
2 inci Lengkuas
2 batang Serai
4 biji Buah keras


BAHAN C
Ketumbar jintan - sangrai & blender
Serbuk Lada putih
1 peket Rempah sup adabi - buat pes

1/2 ekor ayam belah 2
* di rebus setengah masak & digoreng. Air jangan buang utk kuah soto


SAMBAL
20 biji Cili padi
5 biji Cili merah
2 biji Bawang putih
Kicap kipas udang
* rebus/goreng cili & bawang putih, blender dengan kicap kipas. Lebih boleh simpan dalam peti ais.

HIASAN
Nasi impit segera
Su'un goreng
Kacang goreng
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng


CARANYA
1. Blender bahan B hingga halus
2. Tumis bahan A hingga wangi, masukkan bahan B, tumis hingga garing & wangi
3. Masukkan bahan C. Tumis lagi hingga wangi.
4. Masukkan bahan2 tumisan ini kedalam air/stok ayam. Masak hingga mendidih & perasakan dgn garam, gula & kiub ayam.
5. Cara makan, masukkan nasi impit kedalam mangkuk, letak su'un goreng, daun sup, daun bawang, kacang goreng, bawang goreng & ayam yg disiat2.
6. Tuang kuah panas2 & sambal kicap.



Resepi: www.facebook.com/bukuresepi


No comments:

Post a Comment