Monday 15 July 2013

Risoles..

BAHAN KULIT 
500gm tepung gandum
300ml susu cair/segar
500ml air
2 biji telur
1 sudu makan mentega cair
Secubit garam


BAHAN INTI:
4 biji kentang (potong dadu)
1 batang lobak merah (potong dadu)
200gm daging/ayam cincang jenama Ramly
Lada sulah
4 ulas bawang putih
1 sudu sos tiram
Garam & gula secukup rasa
Mayonis


UNTUK GORENG
1 biji telur
Sebungkus serbuk roti


CARANYA
1. Untuk kulit :- satukan semua bahan, gaul hingga menjadi better cair. Tapiskan dan ketepikan.
2. Sapu sedkit minyak d kuali leper, tuang sedikit adunan dan buat dadar. Ulangi sampai adunan habis
3. Untuk Isi :- tumis bawang putih, masukkan lada putih. Goteng sampai wangi
4. Masukkan daging/ayam cincang. Goreng sampai masak
3. Masukkan kentang & lobak merah, sos tiram, gula & garam
4. Gaul sebati dan masak hingga kering.
5. Siapkan kulit dadar & letak sedikit inti dan picitkan mayonis & gulung mcm popia. Buat sampai habis.
6. Sebelum d goreng Celup risoles kedalam telur yg dpukul sedikit & golek2kan atas serbuk roti.
7. Goreng dalam minyak penuh hingga serbuk roti nampak keperangan.


Resepi: Kak Yana
cc: www.facebook.com/bukuresepi


No comments:

Post a Comment