Monday 1 April 2013

Talam Cendol...

LAPISAN BAWAH:
110 gm tepung beras
1/2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar gula pasir
sedikit garam
20 oz santan cair
1 paket kecil cendol

CARANYA:1. Masukkan semua bahan dlm periuk KECUALI cendol..
2. Kacau rata & masak ats api perlahan hingga naik wap..
3. Tuang dlm loyang yg tlh dialas dgn plastik & masukkan cendol..
4. Kukus selama 10 minit....


LAPISAN ATAS:
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besa tepung jagung
240 gm gula melaka
1/2 sudu kecil garam
4 biji telur
25 oz santan pekat
1/2 sudu kecil esen vanila
pewarna coklat

CARANYA:
1. Masak gula melaka bersama santan dgn api sederhana hingga gula melaka hancur & sejukkan...
2. Tuangkan santan yg tlh sejuk dlm mangkuk & masukkan semua bahan yg lain & mixer hingga sebati..
3. Tapis dlm mangkuk lain & tuang atas lapisan cendol tadi....
4. Kukus selama 40 minit @ hingga masak
5. Angkat & sejukkan...tunggu btol2 sejuk baru potong..

Resepi : https://www.facebook.com/RienaDelicious 

No comments:

Post a Comment