Monday 8 April 2013

Puding Lapis Nescafe..

BAHAN
10gram serbuk agar-agar (1 paket)
1 liter air (5 cawan)
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 sudu besar nescafe dibancuh dengan 1 sudu besar air panas

CARANYA
1. Panaskan air, gula dan serbuk agar-agar hingga mendidih dan tutup api.
2. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian.
3. 1 bahagian dicampurkan bancuhan nescafe.
4. 1 bahagian lagi dicampurkan dengan susu cair.
5. Tuang adunan susu dan sejukkan sekejap hingga hampir mengeras dan lapis pula dengan adunan nescafe, teruskan melapis hingga habis.
6. sejukkan dalam peti ais, sedap dimakan time sejuk-sejuk...

tip: untuk mengelakkan adunan mengeras ketika tunggu lapisan dalam peti ais mengeras, panaskan adunan selebihnya dengan api yang paling kecil
Resepi:  Umiey Umira
cc : www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment