Tuesday 9 April 2013

Pai Tee..

BAHAN INTI SAYUR 
* Satu batang carrot ( hiris halus/sagat)
* Satu batang timun (hiris halus/sagat)
* Sebiji sengkuang (hiris halus/sagat)
* 1/2 biji bawang besar
* 2 ulas bwg putih
* 3 sudu bsr udang kering (rendamkan dlm air sebentar)

CARANYA
1) Tumbuk/kisar bwg besar, bwg putih dan udang kering.
2) Panaskan minyak sedikit, dan tumis bahan yang ditumbuk/kisar.
3) Bila bau dah agak naik letakkan garam/serbuk perasa/pak aji.
4) Masukkan sayuran yang telah dihiris halus/sagat.
5) Masak sebentar, tutup api dan ketepikan.

P/ S :: Inti boleh dipelbagaikan ikut suka. Ada yang buat inti daging, telur dan sebagainya.


BAHAN SOS PENCICAH
6 biji cili merah
5 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1/2 sudu cuka makan
4 sudu gula
Sedikit air
CARANYA
1) Kisar cili merah,cili padi,bwg putih,cuka makan dan gula.
2) Masak atas api dan letakkan sedikit air.
3) Masak sebentar sehingga kuah jadi pekat sedikit. Tutup api

p/s :: Nak rasa pedas lagi boleh tambah cili, nak rasa manis lagi boleh tambah gula.


BAHAN UNTUK KULIT
180g tepung beras
50g tepung gandum
50g tepung jagung
1 biji telur gred A
Secubit garam
Air secukupnya

CARANYA
1) Satukan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung dan garam.
2) Gaul rata guna whisk/tangan.
3) Masukkan telur dan air sehingga sebati.
4) Adunan mesti menjadi tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat (tekstur adunan mcm adunan roti jala).
5) Tapis atau blend untuk jadikan adunan lebih halus (tak buat pun takpa)


CARA MENGGORENG KULIT PAI TEE:-
1) Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam.
2) Celupkan acuan pai tee kedalam minyak yg sudah panas lebih kurang 30 saat.
3) Angkat acuan dari minyak panas, celupkan pula dalam adunan kulit tadi.
4) Celup semula acuan yang telah disalut dgn adunan kulit dalam minyak panas tadi.Biar kulit pai tee mengeras dan tekan sikit ke dasar kuali agar lapisan bawah rata dan pai tee dpt berdiri tegak bila siap digoreng nanti.
5) Tanggalkan kulit pai tee dari acuan. Jika susah tanggal boleh gunakan garfu.
6) Goreng hingga warna perang sedikit, angkat dan toskan.
7) Ulang langkah 1-6 sehingga adunan kulit habis.
Kulit pai tee yang telah siap digoreng boleh disimpan dalam bekas kedap udara.

p/s :: Acuan pai tee yang telah selalu digunakan biasanya akan tertanggal sendiri apabila digoreng. (Proses menggoreng sama mcm nak buat kuih ros/kuih goyang).


CARA MENGHIDANG:-

1) Masukkan inti sayur kedalam kulit pai tee yang telah digoreng.
2) Hidangkan dengan sos pencicah.
3) Seelokknya apabila hendak dimakan baru inti dimasukkan kedalam kulit pai tee bagi mengelakkannya lembik.

Resepi:  Sasha Safika
cc : www.facebook.com/bukuresepi


No comments:

Post a Comment