Tuesday 9 April 2013

Lamb Chop..

BAHAN
4 keping Kepingan daging kambing
2 ulas Bawang putih ( ditumbuk halus )
2 sm Halia ( ditumbuk halus )
3 sudu besar Serbuk Lada Hitam
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu teh Kicap manis
2 sudu besar Minyak
1 sudu teh Garam
Secukupnya Minyak (untuk menggoreng)

BAHAN B: ( untuk sos )

250 ml Air panas
1 sudu besar Serbuk Lada Hitam
2 sudu besar Marjerin
1 labu Bawang besar ( dicincang halus )
1 ulas Bawang putih ( dicincang halus )
100g Cendawan butang ( dihiris nipis )
½ sudu teh Kicap pekat
1 sudu teh Garam
1 sudu teh Gula

CARANYA

(1) Satukan bawang putih, halia, serbuk lada hitam, sos tiram, kicap manis, minyak dan Garam.Gaul dengan daging kambing dan perap selama 4 jam.
(2) Untuk sos. Larutkan Serbuk lada hitam dengan air panas. Ketepikan.
(3) Panaskan marjerin. Tumis bawang besar hingga kekuningan.
(4) Masukkan bawang putih, kacau hingga wangi. Tuangkan campuran serbuk lada hitam tadi, gula dan kacau rata.
(5) Bila sos pekat, angkat.
(6) Panaskan sedikit minyak. Goreng daging kambing selama 3-4 minit kemudian terbalikkan. Biar hingga masak sempurna dan dihidang dengan sos.
Resepi: Chef Arm

No comments:

Post a Comment