Monday 8 April 2013

Resepi Puding Triffle..

BAHAN
1 biji kek Chiffon dipotong-potong
1 tin susu cair
7 sudu custard bird dibancuh dengan secawan air
3 sudu susu pekat
2 cawan air
7 sudu gula
1 sudu kecil esen vanila
1 tin koktail, tapis buah dan asingkan airnya.
1 kotak Jelly (apa-apa perisa) dibancu dengan 2 cawan air panas.
1 pek jelly serbuk (tiada pewarna/clear) dan 2 cawan air
1 pek Strawberi untuk hiasan

CARANYA:

Susun kek chifon didalam bekas. Curah air koktail ke atas kek.Masakkan susu cair bersama 2 cawan air, kastard, gula, susu pekat dengan api yang sederhana sambil dikacau sentiasa. Bila kuah pekat dan mendidih. Tutup api dan masukkan esen vanila. Kacau lagi.
Tuang lapisan kastard ke atas kek dan ratakan. Susunkan buah koktail di atas lapisan kastard. Akhir sekali tuang jelly ke atas adunan tadi dan sususn buah strawberi sebagai hiasan.

7 sudu custard bird dibancuh dengan secawan air
3 sudu susu pekat
2 cawan air
7 sudu gula
1 sudu kecil esen vanila
1 tin koktail, tapis buah dan asingkan airnya.
1 kotak Jelly (apa-apa perisa) dibancu dengan 2 cawan air panas.
1 pek jelly serbuk (tiada pewarna/clear) dan 2 cawan air
1 pek Strawberi untuk hiasan

CARANYA:

Susun kek chifon didalam bekas. Curah air koktail ke atas kek.Masakkan susu cair bersama 2 cawan air, kastard, gula, susu pekat dengan api yang sederhana sambil dikacau sentiasa. Bila kuah pekat dan mendidih. Tutup api dan masukkan esen vanila. Kacau lagi.
Tuang lapisan kastard ke atas kek dan ratakan. Susunkan buah koktail di atas lapisan kastard. Akhir sekali tuang jelly ke atas adunan tadi dan sususn buah strawberi sebagai hiasan.


Resepi: Ustazah Wan Habsah

No comments:

Post a Comment