Wednesday 17 April 2013

Chocolate Indulgence Kek..

BAHAN-BAHAN UNTUK KEK
150 gram tepung naik sendiri*
150 gram gula kastor
120 ml susu coklat
80 ml minyak jagung/butter yang dicairkan
5 biji telur Gred A
3 sudu besar serbuk koko*
2 sudu besar coffee emulco
1 1/2 sudu besar ovallet
Satukan bahan bertanda* dan ayak

CARANYA

1.Pukul telur dan gula kastor hingga kembang.Masukkan ovallet dan pukul lagi hingga gebu dan ringan
2.Masukkan minyak jagung,putar perlahan.Masukkan pula susu coklat dan coffee emulco
3.Apabila sebati,masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko yang telah diayak tadi.Pukul perlahan hingga sebati
4.Tuang adunan ke dalam loyang yang digris dan lapik baking paper,bakar selama 30-40 minit,suhu 180'c bergantung kepada kapasiti oven masing2.Guna loyang size 8".Bila kek dah masak,sejukkan dan potong menjadi 4 keping


BAHAN UNTUK WHITE CHOCOLATE FILLING
100 gram compound white chocolate(saya guna brand Beryl's Gourmet)
250 gram non dairy whipping cream(saya guna brand Rich's Gold Label)
150 gram butter
100 gram gula kastor
2 biji kuning telur

CARANYA
1.Cairkan coklat compound secara double boil.Ketepikan
2.Pukul non dairy whipping cream hingga pekat.Ketepikan
3.Dalam mangkuk/bekas lain,satukan gula kastor dan butter.Pukul hingga kembang.Masukkan kuning telur dan pukul lagi.Masukkan coklat compound yang dicairkan tadi,kacau sebati.Akhir sekali masukkan whipping cream yang sudah dipukul tadi,kacau sebati



BAHAN UNTUK DARK CHOCOLATE FILLING
100 gram compound dark chocolate(saya guna brand Beryl's Gourmet)
250 gram non dairy whipping cream(saya guna brand Rich's Gold Label)
150 gram butter
100 gram gula kastor
2 biji kuning telur

CARANYA
CARA2NYA SAMA DENGAN KAEDAH PENYEDIAAN WHITE CHOCOLATE FILLING DI ATAS


BAHAN UNTUK GANACHE
300 gram compound dark chocolate (potong kecil2 supaya cepat larut)
300 gram non dairy whipping cream
25 gram butter

CARA MEMBUATNYA
1.Tuang non dairy whipping cream ke dalam periuk,masak di atas dapur hingga timbul buih2 kecil
2.Masukkan butter kacau perlahan
3.Masukkan coklat compound dan kacau sehingga coklat cair,kacau lagi sehingga agak pekat,tutup api
4.Sejukkan sekejap sebelum tuang atas kek


CARA MELAPIS KEK
1.Ambil kek yg dah dipotong kepada 4 keping tadi
2.Ambil sekeping kek dan letak atas papan kek,sapukan white chocolate filling,anggaran 1/2 daripada adunan dan ratakan
3.Letak lagi sekeping kek dan sapu pula dengan dark chocolate filling,anggaran 1/2 daripada adunan dan ratakan
4.Ulang hingga lapisan kek habis.Sejukkan didalam peti ais beberapa jam sebelum dituang ganache(saya sejukkan kira2 2 jam)
5.Bila dah sejuk,keluarkan dari peti ais dan curah ganache di atas dan sekeliling kek.Hias mengikut kreativiti.Sejukkan semula kek ke dalam peti ais sebelum dihidang

STEP MELAPIS
KEK-WHITE CHOC FILLING-KEK-DARK CHOC FILLING-KEK-WHITE CHOC FILLING-KEK-DARK CHOC FILLING-GANACHE

TIPS:UNTUK MENDAPATKAN POTONGAN KEK YANG CANTIK DAN KEMAS,GUNAKAN PISAU YANG TELAH DIRENDAM DI DALAM AIR PANAS SELAMA BEBERAPA MINIT,KEMUDIAN LAP PISAU DENGAN KAIN BERSIH,BARU POTONG KEK.RENDAM SEMULA PISAU UNTUK POTONGAN SETERUSNYA

SUMBER RESEPI:(BLOG BILA CHAH KE DAPUR)

No comments:

Post a Comment